Değerli Yarışmacımız;
12. BIFT 2021 7-10 Ekim 2021 Tarihinde Bodrum Milta Marinada gerçekleştirilecektir.
Tekne Kayıt Ücreti :
Tekne kayıt ücreti 4000 TL:+KDV dir. (4.720 TL)
Kayıt Ücreti Kapsamı:
7 Ekim – 6 EKİM 2021 tarihlerinde Milta Marina,Bodrum`da tekne konaklaması , Yarışmaya iştirak edecek 4 kişi ve bu kişilerin Gala yemeği dahildir.
*Ek yarışmacı ücreti ayrıca 500. TL +KDV olup, Gala yemeği dahildir.
Yarışmacı adedi tekne istihab haddini aşamaz. Organizasyon komitesinin onayına bağlıdır.
Teknedeki Misafirler :
Tekne sahipleri, tekne boylarına göre takımlarını kurup, arzu ederlerse istihab haddini aşamamak kaydıyla teknelerine turnuvayı izlemek amaçlı misafirlerini alabilirler.
Misafirleri gerçekleştirilecek gala yemeğine katılmayı arzu ederlerse, Marina Yatch Clup’a ayrıca ödeme yaparak katılabileceklerdir.
İptal Şartı :
1 Eylül’e kadar yapılan iptallerde, ücretin %50`si iade edilir.
1 Eylül`den sonra iade yapılamaz.
Banka Detayları :
Banka Adı : Garanti Bankası
Şube Adı : Bodrum Şubesi
Hesap Adı : Bodrum Marin Su Sporları Yat Servis Tur. İns.Emlak İhr. İth.İml.San.Tic.Aş.
Cinsi: | Sube Adı: | Sube No: | Hesap No: | IBAN: |
TL | BODRUM | 309 | 6296149 | TR31 0006 2000 3090 0006 296149 |
EUR | BODRUM | 309 | 9062645 | TR81 0006 2000 3090 0009 062645 |
USD | BODRUM | 309 | 9062466 | TR54 0006 2000 3090 0009 062466 |
Lütfen dekontta Tekne adı ve sahibini ad soyadı olarak belirtiniz.
Kayıtların Konfirme Edilmesi :
Katılımcı başvuru formu doldurulurken banka dekontunun tarih ve dekont numarası yazılmasını veya info@bodrumfishing.com e mail adresine gönderilmesini “Katılımcı Başvuru Formundaki” gönder butonu ile yollamanızı rica ederiz. Kayıt için lütfen tıklayınız
Gönder butonu ile gelen mail bilgileri, tarafımızca turnuva tekne kayıtlarına alınıp tekne sahibini mail ile bilgilendirilecek ve web sitemizde “Katılımcı Listesi” bölümünde yer alacaktır.
Yükümlülükler :
Yarışmaya katılacak tüm tekne sahipleri ve kaptanları; güncel mevzuata uygun olarak seyir için gerekli
- Resmi evrakları teknede bulundurmakla,
- Gerekli tüm sigortaları yaptırmakla,
- Teknede gerekli güvenlik teçhizatını bulundurmakla,
- Teknedeki kişilerin emniyet ve güvenliği ile ilgili yükümlüdürler.
8 Ekim, Cuma
09.00-14.00: Teknelerin varışı ve Milta Marina’ya yerleşmesi ve serbest avlanma
13.00-16.00: Yarışma kayıtları
16.30-17.30: Skipper’s meeting – (Yarışma kurallarının açıklanması ve yarışma alanının tanıtımı) Marina Yacht Club Jazz Bar
17.30-18.30: Kokteyl- Marina Yacht Club Jazz Bar
9 Ekim, Cumartesi
06.30: Offshore (Yavaş Tekneler) balıkçılarının denize açılışı
07.30: Offshore (Hızlı Tekneler) balıkçılarının denize açılışı
17.00*: Oltaların sudan çıkarılması
18.30**: Yarışmacılar için son tartı saati Marina Yacht Club Jazz Bar
10 Ekim, Pazar
06.30 : Offshore (Yavaş Tekneler)yavaş balıkçılarının denize açılışı
07.30 : Offshore (Hızlı Tekneler)yavaş balıkçılarının denize açılışı
15.30*: Oltaların sudan çıkarılması
17.00: Yarışmacılar için son tartı saati Marina Yacht Club Jazz Bar
19.30-20.30: Ödül Töreni
20.30: Gala yemeği Marina Yacht Club.
Organizasyon komitesi yukarıda detayları verilen programda değişiklikler yapabilir.
12 Knot ve altı yavaş tekneler için start saati 06.30 dur.
Önemli Not : 1
*Organizasyon komitesi yukarıda detayları görülen programda esnek davranma hakkına sahiptir
ÖNEMLİ NOT:
Bu harita navigasyon amacıyla kullanılamaz.
Avlanma sahanızdaki bölgenizi genel ve kolay bir şekilde hakem heyetine bildirebilmeniz için yapılandırılmıştır.
Bulunduğunuz yerin NOKTASAL olarak tam koordinatlarının bildirilmesi gerektiği durumlarda teknede bulunan navigasyon cihazlarının verdiği koordinatlar kullanılmalıdır.
BIFT yönetim kurulu olarak web sitemizdeki bilgi ve kurallar sürekli güncel tutulacaktır. Web sitemizde yayınlanan bu kurallar olabilecek kural güncellemeleri nedeniyle resmi olmayan kurallar olarak kabul edilecektir.
Tüm katılımcılar kuralları ve güncellemeleri takip etmelidir.
Resmi kurallar yarışma öncesi kayıt kabulünde takım liderlerine teslim edilecek ve yarışma öncesi yapılacak bilgilendirme toplantısında (Skippers Meeting) ilan edilecektir.
Tüm katılımcılar turnuvaya katılarak kendilerine teslim edilen resmi kuralları kabul etmiş sayılırlar.
Bu turnuva katılımcıların gönüllü olarak katıldıkları centilmenlik, doğaya ve bireylere saygı gibi değer ölçülerine sahip, kendine özgü geliştirilmiş kuralları olan sportif bir yarışma etkinliğidir.
Dolayısı ile bu etkinliğin amacı çok balık tutmanın ötesinde gerek katılımcılar gerek ulusal ve sosyal medya aracılığı ile doğa ve çevre bilinci ve farkındalığı yaratarak sürdürülebilir balıkçılık ve sürdürülebilir çevre ile geleceğimizi korumak ve toplumsal farkındalık yaratarak bireylerin sadece kendi nesilleri için değil gelecek nesiller için de özenli olmalarını sağlamaktır.
Kurallar:
Bu turnuvada;
- Bodrum Açık Deniz Sportif Balıkçılık Turnuvası’na özgün kurallar;
- IGFA (Uluslararası Sportif Balıkçılık Federasyonu) Sportif Balıkçılık Deniz Kuralları; (Tıklayınız)
- Amatör Balıkçılık Sirküleri, (4/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2016/36) uygulamaktadır. (Tıklayınız)
Turnuvada “Yakala ve Sal” (Catch and Release) ve etik kurallar uygulaması sürdürülebilir balıkçılık ve çevrenin korunması adına öncelikle uygulanmaktadır.
A).Genel Kurallar:
- Avlanma yöntemi olarak yalnızca ve sadece “olta” balıkçılığına izin verilmektedir. Olta avcılığında IGFA deniz kuralları geçerlidir. IGFA standartlarına uygun takımlarla Sırtı, jigging, popping veya akıntı avlanması yapılabilir. Bırakma veya paragat yöntemi ile avlanmaya kesinlikle izin verilmemektedir.
- Hakem komitesi ile cep telefonu üzerinden konum paylaşımı zorunludur.
- Tüm balıklar ölçülerek fotoğraflandırılacaktır. (Orkinos- kılıç-Zargana azmanı) sudan çıkarılmamalıdır.
- Balık tutan tekne mutlaka bölge bilgisi, balık cinsini ve tahmini büyüklüğünü telsiz veya cep telefonu ile konumuyla birlikte hakem komitesine ivedilikle bildirmek zorundadır. Yarışma süresince bildirimi yapılmayan balıklar puanlamaya dahil edilmez.
- Yarışan tekneler kendilerine kayıt kabulde teslim edilen bayraklardan duruma uygun olanı mücadele esnasında ve sonrasında görünecek şekilde göndere çekmekle yükümlüdür.
- Tüm tekneler kendilerine teslim edilen tekne numaralarını her yönden görünecek şekilde teknelerine yapıştırmakla yükümlüdür.
- Kamış yuvasında iken borda üzerinden balıkla mücadele kesinlikle yasaktır ve o balık için diskalifiye sebebidir.
- Her takım yakaladığı ve tartıya sunduğu balık cinslerini bilmek ve yarışma esnasında hakem komitesini doğru bilgilendirmek durumundadır. Hakem takdiriyle ceza puanı uygulanabilir.
- Oltaların sudan çekilmesi zamanı, yarışma öncesi organizasyon komitesince ilan edilecektir. Hava ve Balık durumuna göre yarışma esnasında hakem heyeti tarafından oltaların sudan çekilme zamanı değiştirilebilir.
- Avlanma saatleri içinde tutulan bir balıkla yapılacak mücadele oltaların sudan çekilmesi zamanını geçecek ise bu durum hakem heyetine bildirilir. Tanınacak ek süre hakem inisiyatifindedir. Ek tanınan süre içinde başka balık avlanamaz ve diğer takımlar sudan çekilmiş olmalıdır. Bu durumda bir hakem teknesi mümkünse bölgeye gelip durumu izleyecektir. Asılsız anonslar diskalifiye sebebidir.
- Tüm balıklar mutlaka buz ile soğutularak ve “Orkinos” ailesinden tüm balıklar usulüne uygun “kanı akıtılıp” iyi durumda muhafaza edilmelidir.
- Balıkla mücadele sırasında olta takımının el değiştirmesi veya balıkla mücadele eden yarışmacıya balığı çekmesi için yardım etmek yasaktır, (Balıkçıyı, mücadele esnasında yardımcı olabilecek ya da üzerinden yük alabilecek herhangi bir şekilde tutmak veya yardımcı olmak. )(Düşmesini önlemek amacıyla balıkçıyı tutmak veya dokunmak diskalifiye sebebi değildir. IGFA) bu durumun tespiti durumunda o balık puanlamaya dahil edilmez. Balığı yakalayan yarışmacı bir başkasının yardımı olmaksızın balığı tekneye getirmelidir. Yardımcının sadece lidere dokunmasına ve balığı kakıç lamasına izin verilmektedir.
- Yarışmaya kayıtlı yarışmacı dışında teknede başkası tarafından avlanıldığının tespiti durumunda tüm takım yarışmadan diskalifiye olacaktır.
- Yarışmacılar, özel şekilde bildirmeye gerek duymadan, Amatör Balıkçılık Sirküleri ve turnuva hedef türleri ve kuralları kapsamı dışındaki balık adet, Ağırlık ve türleri geri salmak mecburiyetindedir.
- Yarışan teknede hakem heyetine bildirilmeyen balıkların tespiti durumunda o gün için tekneye “0” puan ve bulunan balığın 2 katı ceza puanı uygulayacaktır.
- Kilo ve adet sınırlaması dışında kalan balıkların teknece alı koyulduğunun tespit edilmesi durumunda balık kilosu x ilgili tür puanının 2 katı cezai puan uygulanacaktır.
- Takımlardan tutulan balıkların; mevcut kurallara uygun olarak, yarışma bölgesinde ve balığı tartıya sunan takım tarafından tutulduğunu belirgin ve açıkça gösteren tarihli video kayıt’ı istenecektir. Yarışan ekibin turnuva t-shirtlerini giymiş olmaları şarttır. (Videolar son tartı saatinde uygun formatta ve ham video olarak hakem heyetine teslim edilmelidir Whats app gönderileri kabul edilmez.)
- Teknelerin livarlarında canlı yemle yarışa katılmaları serbesttir. Yarışma saatleri içinde bölge dışında canlı yem avı yasaktır.
- Yakalanan balıklar, turnuva organizasyonuna tabi olacaktır.
B).Av takımları:
- Balığı çekmekte yardımcı olabilecek elektrikli çıkrık gibi herhangi bir elektrikli sisteme izin verilmemektedir. (Balık tutulduğunda oltanın ayrılmasını sağlayacak uygun klips kullanımı durumunda Downrigger ve kite kullanımı serbesttir.)
- Doğal mazmozlama dışında hiçbir elektrikli veya elektronik balık çekici alet kullanılamaz. (sırtı teaserları haric)
- Yem tutmak için kullanılan çapariler haricinde dip balıkçılığında kullanılan oltalarda takım başına 3 adetten fazla iğne kullanımı yasaktır.
- Balığı yormak için şamandıra, paraşüt (akıntı/fırtına çapası) v.b sistemlerin kullanımı yasaktır.
- Balığın tekneye alınması için, IGFA standartlarına uygun saplı kepçe ve kanca kakıç kullanımı serbesttir. Mızrak kullanımı yasaktır.
- Monofilament Naylon veya örgü ip ana beden misinalar için en fazla 80 Lbs (36,3kg) veya naylon (mono) için en fazla 0.90 mm çapa kadar izin verilmektedir. (Misina Çeker değeri 80Lbs/36,3 kg’ı kalınlığı ise 0,90 mm’yi geçemez. Daha kalın malzemeler, boyları 10 m’yi aşmamak kaydıyla, sadece kol/köstek (lider) için kullanılabilecektir. Yastık destek (backing) misina kullanımı serbesttir. Yakalanan av, çift misina, lider, veya iğneden hemen önce gelen ilk 5 metre (16.5 feet) misina kalınlığına göre sınıflandırılır. Bu kesim, yekpare tek bir misina parçasından oluşmalıdır. (IGFA kuralları)
- İğnesiz teaserlar (hariç olmak üzere avlanılacak olta takımı sayı limiti 9 dur
- Yayıcı Çubuklar (spreader bar ve daisy chain (ardışık yem) ler sadece tek iğne ile kullanılabilir.
- LİDER (Uç/Ek Beden) IGFA kurallarına uygun olmalıdır.
- Çift Beden Misinalar ve Ana Bedenler IGFA kurallarına uygun olmalıdır.
İĞNE: Canlı veya ölü naturel yem kullanıldığında çapraz olmayan düz çember (Non-Offset circle) iğnelerin kullanılması derin tutulmaları önlemek amacıyla tavsiye edilir..
C).Yakala ve Sal Uygulaması:
- Bu yarışmada uygulanan “Yakala ve Sal” (Catch and Release) uygulaması için tutulan ve sonrasında salınan balıkların; mevcut kurallara uygun olarak yarışma bölgesinde ve balığı tartıya sunan takım tarafından tutulup sağlıklı ve usulüne uygun salındığını belirgin ve açıkça gösteren tarihli video kaydı istenecektir. Yarışan ekibin turnuva t-shirtlerini giymiş olmaları şarttır. (Videolar son tartı saatinde uygun formatta ve ham video olarak hakem heyetine teslim edilmelidir.)Whats app ile gönderilen videolar kabul edilmeyecektir.
- Salınan balığın kg tahmini ancak ve sadece hakem heyetinin takdirindedir. Hakem heyetinin takdir ettiği tahmini balık kilosundan alınacak puanın yanında salınan balığın kilosu kadar ek puan uygulanacaktır. (kg x puan)+kg.
- Yakala bırak ödülü tamamen hakem heyeti takdirindedir. Salınan balığın türü, kilosu, video görüntüsü ve uygulanan yakala bırak tekniğine göre karar verilecektir.
- Sadece Puantaj tablosuna/ Amatör balıkçılık sirkülerine göre avlanma limitleri/kilolarının altındaki ve toplam kg üstündeki balıklar uygun şekilde geri salındıysa hakem heyeti takdiri doğrultusunda balığın kilosu x balık puanı alacaklardır. (Kg x Balık puanı)
- IGFA Yakala bırak kuralları aynen geçerlidir.
- Diğer balık türleri yakala bırak kapsamında değerlendirilmeyecektir.
- Eğer iğnenin çıkarılması mümkün ve balığa veya avcıya zarar vermeyeceği öngörülebiliyorsa iğne çıkarılmalıdır.
- Eğer iğne çıkarılamıyor veya çıkarılırken balığa zarar verileceği öngörülüyorsa lider iğneye mümkün olan en yakın yerden kesilmelidir.
- Mavi Kanat Orkinoslar ve Kılıç Balıkları geri salınacaksa sudan kesinlikle çıkarılmayacaktır.
- Geri salınacak balık sudan çıkarıldı ise hızla suya geri iade edilmelidir. ve canlandırma için balığın solungaçlarından yeterince su geçecek şekilde ileri doğru hareketi sağlanmalıdır. Dip balıkları için rekompresyon yapılmalıdır. Ayrıntılı Bilgi İçin (Tıklayınız)
- Kepçelenecek ve sonrasında suya geri iade edilecek balıklar için mümkünse düğümsüz ve kauçuk kaplı tora sahip kepçeler kullanılmalıdır.
Aşağıdaki eylemlerden birini tamamlandıktan sonra Balık yakala bırak olarak değerlendirilecektir.
a.Avcının takım arkadaşı lideri eline almayı başardığında;
b.Fırdöndü kamışın ucuna değdiğinde;
c.Lider ile ana misina arasındaki bağlantı noktası kamış ucundaki halkadan geçtiğinde;
D). Puanlama:
- (*) Puanlar her 1 kg içindir.
- (**) Tutulan mavi kanat orkinos adedi, teknedeki yarışmacı kişi sayısını aşamaz. Takımlar yakala bırak uygulama kuralları kapsamında yarışma saatleri içinde diledikleri kadar yakala bırak uygulaması yaparak hakem takdirinde puan alabilirler.
- (***) Kılıç Balığı Zaman yasağındadır. Sadece yakala bırak olarak değerlendirilecektir.
- (****) Tutulan Albacore orkinos adedi, teknedeki yarışmacı kişi sayısını aşamaz. Takımlar yakala bırak uygulama kuralları kapsamında yarışma saatleri içinde diledikleri kadar yakala bırak uygulaması yaparak hakem takdirinde puan alabilirler.
- (*****) Geçmiş tecrübelere göre, en yaygınca yakalanan “diğer” balık türleri: Palamut, Torik, Yazılı Orkinos, Tombik, Iskarmoz, Turna, Lüfer, Kofona, Granyoz ve başkalarıdır.
- (******) Avlanması Yasak Türler: Orfoz, kılıç v.b. av yasağı olan türlerin avcılığını yapılması yasaktır. (Çizelge 1) Avlanma esnasında yasak türlerin kazaen yakalanması durumunda usulüne uygun şekilde iade edilecektir. (dekompresyon ve canlandırma) Takım mücadeleyi ve yakala bırak eylemini video ve fotoğraflarla belgeleyebilir. Bu balıklar puan x kg. Uygulamasına tabi değildir. Ancak tür devamlılığına katkı sağlayan takımlara 50 ödül puanı verilecektir. Bu türlerin avlanarak alıkonulması durumunda 100 ceza puanı uygulanacaktır. Amatör balıkçılık sirküleri 6 bölümde yer alan yaptırımlar ayrıca idari birimler tarafından uygulanır.
- 13/8/2016 tarihli ve 29800 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan 4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2016/36)’in 7 nci maddesinin Çizelge 1’inde yer alan Lagos (Epinephelus aeneus) çizelgeden çıkarılmıştır.
- Aynı Tebliğin 16 ncı maddesinde yer alan Çizelge 7’ye aşağıdaki satır eklenmiştir.
- (******) Kasıtlı bir şekilde takvim yasağı veya av yasağına bağlı türlerin avlandığının ve alı konulduğunun tespiti durumunda takım diskalifiye olur. Amatör balıkçılık sirküleri 6 bölümde yer alan yaptırımlar ayrıca idari birimler tarafından uygulanır
- Tutulan balıklar son tartı saati öncesi hakem heyetine tür/yarışmacı/olta sınıfı/tekne adı olmak üzere teslim edilmelidir.
- Tartı Hakemi tartı esnasındaki her soru/sorunda son karar yetkisine sahiptir. Balıkların kabulleri tartı Hakeminin inisiyatifindedir.
E).Yarışan Ekipler:
- Programda ilan edilecek olan bilgilendirme toplantısına tercihan katılımcı ekibin tamamı, mümkün olamıyorsa en az ekip lideri, kaptan ve bir yarışmacının katılımı zorunludur.
- Yarışmaya tekne/ takım başına en az 2 yarışmacı katılabilir. En fazla 6 yarışmacı önerilmekle birlikte takımlar tekne istiap haddini aşmamak ve katılım ücretini ödemek kaydıyla istedikleri kadar yarışmacıyla turnuvaya katılabilirler.
- Bodrum’a özgü ahşap ayna kıç ve Gulet teknelerinde tekne istihab sınırları dahilinde izleyici olarak kişi sınırlaması yoktur. Yarışmacı ve Olta takımı sınırları dahilinde bu tekneler arzu ederlerse müşterileriyle turnuvaya iştirak edebilirler.
- Her takımda mutlaka organizasyon komitesi ve hakem heyeti ile iletişimi sağlayacak bir takım lideri bulunacaktır.
- Her takım üyesi kayıt esnasında turnuva kayıt kabul formunu doldurarak turnuva kurallarını kabul etmiş olacaktır.
F).Tekneler:
- Yarışma süresince tüm tekneler ve ekipler tekneleri ve kendileriyle ile ilgili tüm emniyet, güvenlik ve sağlık önlemlerini almak ve azami dikkat göstermek zorundadır. Start anında aşırı hız ve teknelerin birbirine aşırı yanaşmasından kaçınılmalıdır. Bu yarışma kesinlikle bir sürat yarışı değildir. Olası bir acil durumda, her tekne acil durumu bildirmek ve imkanları nispetinde kendi tekne ve ekibini riske sokmadan elinden gelen her türlü yardımı yapmakla mükelleftir.
- Katılımcı kimlikleri, avlanma ruhsatları, tekne evrakları, tekne ve kişi sigortaları gibi tüm konular, tekne sahibi, kaptan ve katılımcının sorumluluğundadır. Tümü turnuva öncesi ve süresince geçerli bir şekilde teknede bulundurulmalıdır.
- Teknelerin bakımlı eksiksiz ve mevzuata uygun tüm gerekli evraklarıyla denize açılmaları her teknenin kaptanında ve bireysel olarak katılımcılara aittir.
- Tüm tekneler, mutlaka çalışır vaziyette Marin VHF telsiz yanı sıra gerekli güvenlik teçhizatı ile donatılmış olmalıdır.
- Teknedeki kişi sayısı teknenin istiap haddini aşamaz.
- Tekne ve can güvenliği katılımcıların ve her teknenin kendi kaptanının sorumluluğundadır.
- Hava durumu, teknenin durumu ve katılımcıların sağlık durumuna göre denize açılma ve o gün balık avlanma veya avlanmama kararı her teknenin kaptanında ve bireysel olarak katılımcılara aittir.
- Balık ile mücadele eden tekneye hakem botu hariç 200 mt’ den fazla yaklaşmak yasaktır.
- Balık ile mücadele eden tekne bu durumu telsiz ile duyurmak zorundadır.
- Hakem tekneleri haricinde, avlanma saatleri süresince zorunlu durumlar dışında (arıza ,v.s) teknelerin birbirlerine 100 metreden fazla yanaşmaları ve karaya çıkmaları yasaktır.
- Turnuva süresince katılımcı teknenin Bodrum Marina dışında gecelemesi yasaktır.
- Her tekne Amatör Balıkçılık Tebliği ve Ulusal Mevzuat ve Kanunlara uymak zorunluluğunda ve yükümlülüğündedir.
- Sahil Güvenlik gibi yerel otoriteler ve resmi merciler ile doğabilecek herhangi bir ihtilaftan dolayı çıkabilecek durumlar her teknenin kendi sorumluluğundadır.
- Marinaya giriş ve çıkışlarda giriş çıkış hız ve iletişim kurallarına dikkat edilmelidir. Marina hız limitlerine mutlaka uyulmalıdır.
G).İletişim:
- Çalışır durumda telsizi olmayan tekne turnuvaya kabul edilmeyecektir. Turnuva startından 60 dk. öncesinden telsizler açık olacaktır ve çağrı ile test edilecektir.
- Tüm tekneler genel telsiz kurallarına uymakla yükümlüdür.
- Turnuvaya katılan tekneler yarışma esnasında turnuva hakemlerine 2 saatte bir konumlarını telsiz ile bildireceklerdir.
- Kanal 11 sadece hakem yarışmacı iletişimine aittir, tekneler görüşmeleri Kanal 11 ‘den çağrı yaparak Kanal 12 de yapacaktır.
- Her tekneden tekne kaptanına ve tekne ekip liderine ait bir cep telefon no’su da ayrıca istenecektir.
- Telsiz iletişimi kurulamayan hallerde cep telefonu ile hakemlere bilgi verilecektir. Hakemler cep telefonu ile aldıkları bilgileri telsiz anonsuyla/toplu mesaj ile yarışmacılarla paylaşacaklardır.
- 2 saat içinde telsiz iletişimi kuramayan tekne cep telefonu ile bu durumunu merkez hakem teknesine bildirmelidir.
H).Avlanma Bölgesi:
- Avlanma bölgesi web sitesinde ilan edilmiştir. Geçerli av sahası turnuva kaydında takım liderlerine elden verilen harita şeklinde de ayrıca verilecektir. Yarışma saatlerinde belirlenen av sahası dışında avlanmak kesinlikle yasaktır.
- Balık ile mücadeleye girildiğinde derhal hakem komitesine konum ile birlikte ‘’ B12 bölgesi … teknesi Mücadelede’’ anonsu yapılacaktır.
- Tutulan balıkların derhal hakem komitesine konumuyla birlikte örneğin ‘’ …….. teknesi B12 Bölgesi Bir adet akya 50 cm’’ şeklinde anons edilecektir.
- Hakem komitesi ile whats app üzerinden konum paylaşımı zorunludur.
I).Ödüller:
Ödüllerin dağıtımı organizasyon komitesinin inisiyatifindedir
- Yakala Ve Bırak Özel Ödülü: Yakala bırak ödülü tamamen hakem heyeti takdirindedir. Salınan balığın türü, kilosu, video görüntüsü ve uygulanan yakala bırak tekniğine göre her balık için ayrı puan verilecektir. Toplamda en yüksek yakala bırak puanı sahibi takım ödülün sahibi olacaktır. Bu balığa ait puan Toplamda Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük Ödüllerine dahil edilmeyecektir.
- En Büyük Balık: Turnuva süresince takımlar tarafından kurallara uygun olarak avlanarak hakem komitesine sunulan balıkların en ağır örneği için verilecektir. Bu balığa ait puan Toplamda Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük Ödüllerine dahil edilmeyecektir.
- Toplamda Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük Ödülleri: En büyük balık kategorisinde ödüle layık bulunan balık hariç olmak üzere yarışmacı ekibin avladığı toplam balık ağırlığına göre sıralama yapılacaktır.
- Juri Özel Ödülleri: Jüri özel ödülleri organizasyon komitesinin takdirindedir.
- Yakalanan balıklar, turnuva organizasyonuna tabi olacaktır.
- Mücbir sebepler dışında takımların ödül törenine tercihen Turnuva/Takım formalarıyla eksiksiz katılmaları gerekmektedir.
İ).İtirazlar ve kuralları:
- Her takım kaptanı tespit ettiği kural ihlalini hakem heyetine bildirmekle sorumludur.
- Tartı işlemi yarışmacılar önünde ve hakemler tarafından yapıldığından tartı itirazları ancak tartım esnasında kabul edilecektir.
- Protestolar ve itirazlar turnuva esnasında ve anında hakem heyetine telsiz, ulaşılamıyorsa telefon ile bildirilmelidir. Protesto dönüşte son tartı saatinden önce yazılı olarak yapılacak açık kanıt ve 2 şahit ile birlikte sunulacaktır.
- Protesto 100 € (yüz Euro) veya karşılığı T.L. ödeme ile beraber sunulur/yapılır. Protesto hakem heyeti tarafından aynı gün değerlendirilir. Protestonun haklı bulunması durumunda ödeme protesto sahibine iade edilir.
- Art niyetle yapılan asılsız ihbar ve protestolar diskalifiye sebebidir.
- Diğer takımların yarışma davranışları ve yarışmaya ilişkin diğer konular ile ilgili itirazlar (Olta takımları da dahil), tespit anında hakemlere bildirilmeli ve son tartı saatinden önce hakem heyetine yazılı olarak bildirilmelidir.
- İtirazlar yarışma hakemleri tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır, karar nihaidir.
J).İptal ve Değişiklik;
- Organizasyon komitesi web sitesinde yayınlamak şartı ile turnuva tarihleri ve de avlanma günleri sayısı hava muhalefeti veya öngörülemeyen mücbir sebeplerden dolayı değiştirilebilir, turnuva 1 güne düşürebilir veya tamamen iptal edebilir. İptal durumunda telafi günleri veya bedel iadesi olmayacaktır. Hava muhalefeti veya mücbir sebeplerden ötürü planlanan etkinliğin gerçekleşemediği durumda yemek ve eğlence deniz yarışma gün ve etaplarından bağımsız olarak devam edecektir.
- Kendi kararı ile denize açılmayan ve yarıştan çekilen tekneler için herhangi bir geri ödeme yapılmayacaktır.
- Yarışma flama ve numaralarını engellememek kaydıyla sadece sponsor firmalar tekne üzerinde görsel reklam materyali kullanabilir. Diğer tekneler herhangi bir reklam faaliyetinde bulunamaz. Bu tür faaliyette bulunanlar yarışma kabul edilmeyecektir.
- Mevzuat en gerekli olanlar ve yarışma flama ve bayrakları dışında herhangi bir flama ve bayrak kullanımı yasaktır.
K):Cezai Kurallar:
- Yukarıdaki kuralların biri veya fazlasının çiğnenmesi ceza puanına veya takımın yarış dışı kalmasıyla sonuçlanır.
- Mücbir haller dışında (arıza/ ağır hava şartları) Gecikmeli dönüş, sadece o gün için diskalifiye ile cezalandırılır.
- Çağrılara cevap vermek zorunludur.
- Bir balığın Tartı Amirine nizami av olarak sunulup, bilahare hakemler veya hakem kurulu tarafından gerek IGFA gerekse Amatör Balıkçılık Sirküleri veya Turnuva Kurallarına aykırı olduğu ispatlanması durumunda, tekne, tayfa ve takım tüm turnuva için diskalifiye olacaktır.
- Yarışa katılan teknelerin, yarışma sponsor tekneleri hariç olmak üzere sosyal medya dahil herhangi bir şekilde marka reklam faaliyetti yapmaları yasaktır ve diskalifiye sebebidir.
- Seyir/avlanma süresince ağır alkol kullanımına güvenlik açısından izin verilmemektedir.
Turnuvada Başarılar Diliyoruz
Balığınız Bol,
Pruvanız Neta Olsun..
Rastgele..
-
4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ, 13 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi
- Amatör Balıkçılık Sirküleri, (4/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2016/36) . (Tıklayınız)

Uluslararası Olta Balıkçılığı Derneği
” Balık stokları üzerinde artan küresel baskılar nedeni ile balıklar için korunma önlemleri ve sürdürebilirliğin sağlanması her zamankinden daha önemli hale geldi.. Artık biz amatör balıkçıların bir araya gelerek sesimizi duyurmanın tam zamanıdır..” IGFA ya üye olmak için lütfen tıklayınız..
IGFA Nedir?
1939 yılında kurulan ve merkezi Amerika’da bulunan IGFA, Kar amacı gütmeyen ve üyeler tarafından desteklenen bir kuruluştur.
IGFA Bu yıl kuruluşunun 80. yılını kutlamakta ve dünyada seçilmiş 321 temsilcisi 22.000 üyesi bulunmaktadır. Bu temsilcilerinin %25 kadarı Akdeniz ve çevresinde temsilciliklerini sürdürmektedir. IGFA Türkiye’de Dr. Serdar GÜNSEREN ( serdargunseren@gmail.com ) ve Elvio PENNETTİ . tarafından temsil edilmektedir.
Sportif balıkçılık ile ilgili rekorlarını kayıt altına alan, Sportif balıkçılık kurallarını belirleyen ve onayan öncü ve lider bir kuruluş olan IGFA, bunun yanı sıra tüm dünyada sucul yaşam alanlarının korunması için çalışan en büyük ve en önemli uluslararası dernektir. IGFA bu çalışmalarını tüm dünyada temsilcileri, biyologlar ve çeşitli kuruluşlar ile sürdürmektedir.
IGFA Rekerasyonel ve Sportif balıkçılığın keyifli bir şekilde sürdürülebilmesi için balıkları ve sucul yaşam alanlarını etkili bir şekilde korunmasını teşvik ederek bilimin ışığında oluşturduğu Eğitimler, koyduğu kurallar, etik ve sorumlu balıkçılık ilkleri çerçevesinde çalışmalarını büyük bir kararlılıkla sürdürmektedir..
80 Yıllık çalışmaları sonucu IGFA artık rekreasyonel balıkçılık konusunda dünya otoritesi haline gelmiştir. IGFA Rekreasyonel balıkçılık ile bilim arasındaki köprüyü kurmuştur. 75 yıl önce su kaynakları limitsiz görülmekte iken günümüzde birçok balık türü ve sucul yaşam alanları tükenme tehdidi altındadır. Sportif ve rekreasyonel balıkçılığın karşı karşıya kaldığı bu durumla ilgili olarak IGFA, sürdürülebilir balıkçılık alanında da lider bir rol üstlenmiş olup dünya olta balıkçılığı tarihinin korunması ve kayıt altına alınması konusunda da çalışmalar yapmaktadır.
IGFA, Rekreasyonel balıkçılığın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için yapılaması gereken en önemli işin gençleri balık biyolojisi ve su yaşam alanları ile ilgili eğitmek olduğuna inanmaktadır. Bu amaçla, IGFA çocuklara yönelik çevre yönetimi ve etik olta balıkçılığı önemi hakkında uygulamalı balıkçılık ve Deniz Bilimleri eğitim programları geliştirmiştir. 2013 yılında, IGFA eğitim programı üzerinden 48,919 çocuğa ulaşılmıştır. 1998 yılından bu yana yaklaşık 450.000 çocuğa insan etkisinin çevrelerindeki dünyayı nasıl etkilediğini ve çevre koruma önemi hakkında eğitim verilmiştir. Bu eğitimler etik olta balıkçılığı ile somutlaşmakta ve gelecekte bizleri bekleyen kötü durum için pozitif yönde proaktif davranış değişikliğini sağlamaktadır.
IGFA Merkezi ve Müzesi Dania Beach, Florida’dır.
IGFA KURALLARI
(IGFA Kuralları İçin Lütfen Tıklayınız) International Angling Rules_Turkish
Her olta balıkçısı önkoşul olarak bu davranış kurallarının bağlayıcılığını kabul etmelidir.
Bu kurallar amatör balıkçılık faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında uygulanması gereken etik standartlar için ortaya konmuştur.
Amatör Balıkçı Etiği;
- Amatör balıkçı diğer balıkçıların haklarına saygılıdır.
- Amatör Balıkçı; yerel halk ve avlandığı bölge sahiplerine saygı gösterir. Avlandığı bölgenin yaşam biçimi, kültürü, töreleri, gümrük kuralları, gelenek ve önemli alanları için gereksinimleri ve kuralları bilir uygular ve dikkate alır.
- Doğal kaynakların kullanımında başkalarının haklarını korur gözetir, etik davranışları teşvik eder.
- Su ortamındaki ve çevresindeki tüm canlılara saygı duyar, değer verir ve korur.
- Mevcut mevzuat limitleri çerçevesinde sadece istediği ve yeteri kadar balığı alıkoyar.
- Asla avlanan balıkları ziyan etmez. Avlanması yasak olan türler, hedef dışı veya avlanma limitleri dışında olan balıkları mutlak dikkatli bir şekilde geri salar.
- Amatör balıkçı avlandığı bölge veya ülkenin tüm kanun ve mevzuatına uyar.
- Amatör Balıkçı balıkçılık faaliyetlerini kendisi ve çevre için güvenlik kurallarını belirten mevzuata uygun olarak icra etmekle yükümlüdür.
- Amatör Balıkçı amatör olta balıkçılık ve amatör denizcilik kurallarını bilir ve uygular. Başkalarının da uymasını ve öğrenmesine yardımcı olur.
- Amatör Balıkçı; bilgi ve becerisini geliştirmek için sürekli yenilikleri araştırır bilgisini diğer amatör balıkçılarla paylaşır.
- Amatör ve sportif balıkçılığın gelişmesi için destek ve katkıda bulunur.
- Amatör balıkçı; yanlış veya yanıltıcı reklam, promosyon veya pazarlama yapmaz.
- Amatör Balıkçı; diğer bireyleri yanıltacak abartılı ve yanlış bildirimlerden kaçınır.
- Amatör balıkçı; ilgili kurumların talep ettiği gerekli ve zorunlu balıkçılık istatistik ve veri toplama programları veya çalışmalarına katılır ve yardımcı olur.
- Amatör balıkçı; her zaman içinde bulunduğu deniz ve içsu ortamların korunmasında etkin rol alır.
- Amatör balıkçılığın toplum içinde saygınlığının arttırılması için çalışır.
- Avlandığı bölgeyi temiz bırakır
- Ölüm ve hasara neden olarak yaban hayatını tehdit eden etkenlere karşı eylemler yürütür.
- Asla avlandığı bölgeyi ve suyu kirletmez ardında kullandığı balıkçılık malzemeleri de dahil atık bırakmaz.
- Kamp sahalarını temiz ve düzenli kullanır ve bırakır.
- Amatör Balıkçı; amatör balıkçılığa zarar verebilecek tüm uygulamaları ortadan kaldırmak için çaba sarf eder.
Bu kurallar dünyada mevcut uygulamalardan derlenmiş ve ülkemize uyarlanmıştır.
Yakala Bırak Uygulaması
Maalesef Son yıllarda çok fazla sayıda amatör ve sportif balıkçı az sayıda balık için rekabet etmektedir. Bu yüzden ülkemizde de sürdürülebilir balıkçılık adına çabalar gösterilmeye başlanmıştır. Sürdürülebilir balıkçılık için boyut ve mevsim kısıtlamaları, kilo sınırları gibi gerekli yasal önlemler balık stoklarını korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak için son derece gereklidir ve uyulması gerekir.
Bu durumda bu zevkli sporu kısıtlamalardan bağımsız olarak yapmak hem de faunaya elden geldiğince az zarar vermek için “Yakala Bırak”tekniğini uygulamak son derece akılcı bir yöntemdir. Bu değerli bir doğa koruma aracı olarak kanıtlanmıştır.
Uygulama:
Yakala bırak uygulamasının başarısı ancak salınan balığın geri bırakıldığında yaşamasıyla mümkündür.
Amatör balıkçılar sadece bir kaç basit alışkanlığı benimseyerek, salınan balıkların hayatta kalma şansını artırabilir.
Ülkemizde iyi bir sportif balıkçılık geleceği yaratmak, aşırı avlanmayı önlemek ve balık popülasyonlarının gelecek nesiller için sürdürülebilir kılmak için Amatör balıkçıların yakala bırak geleneğini benimsemeleri gerekmektedir.
Yakala bırak araçları, teknikleri ve yöntemleri hakkında bilgi almak üzere aşağıdaki bilgiler faydalı olacaktır.
Yakala bırak sonrası balıkların bir kısmı ölmektedir. Bu ölüm genellikle yakalama sırasında oluşan mücadele esnasında gelişen fizyolojik strese veya iğnenin oluşturduğu yaraların sonucudur. Bazı balıklar hiç bir yara alamamalarına ve iyi görünmelerine rağmen ölürler bunun sebebi mücadele esnasında meydana gelen fizyolojik stres sonucu balığın kaslarında ve kanında oluşan laktik asittir. Bu nedenle uygun kalınlık ve çekme direncinde takım kullanılmalı ve balık çok fazla mücadele ile yorulmadan çekilmeye özen göstermelidir.
Çekilen balığın sudan çıkarılmamasına özen göstermek gerekir. Tutulan balığın sudan çıkarılması bir maraton koşucusunun başına naylon torba geçirmekten farksızdır.
İğne yaraları oltacılara basit görünebilir fakat solungaçlardaki ve iç organlardaki hasarlar ölümcüldür. Eğer balık derinden yakalandıysa yani iğne balığın boğazında veya midesindeyse araştırmalar en iyi yöntemin iğnenin veya liderin kesilmesi olduğunu göstermektedir.
İğneyi çıkarmak için yapılan uzun süreli girişimler balığa daha fazla zarar vermektedir. Balıklar bünyelerindeki kalan iğneleri atma ve kapsülleştirme yeteneğine sahiptir. Çelik ve bronz iğneler paslanmaz çelik veya kadmiyum veya nikel kaplı iğnelere nazaran daha az zehirlidir ve daha kolay atılırlar.
Yapılan çalışmalarda canlı yemle yapılan avlarda ölüm oranını daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu yüzden sahte yem kullanımı özendirilmelidir. Canlı yem kullanılacaksa da olta başı boş bırakılmamalı balık vurduğunda derhal balık tasmalanmalıdır.
Yakala Bırak Kuralları:
Balıkların hayatta kalma oranlarını artırmak için kullanılması gereken bazı yöntemler şunlardır:
Başarılı bir yakala bırak uygulaması için oltacıların yapması gereken en önemli eylemlerin başında balığı olabildiğince çabuk ve yormadan tekneye getirmek ve iğneyi çıkarırken balığı suda tutmak ve olabildiğince çabuk balığı salmaktır.
Daha önceden hangi balığın alıkonulacağı ve hangisinin salınacağına karar vermek gerekir. Balık tutulduktan sonra salıp salmama konusunda gereksiz uzun tartışmalara girilmemelidir.
Daha sonra salmak üzere livarda tutulan balıkların daha düşük bir yaşama sansı olduğu unutulmamalıdır. Derhal karar verip balığı tutmalı veya salmak gerekir.
Kakıç kullanmaktan ve büyük balıkları sudan çıkarmaktan kaçınılmalıdır.
Büyük balıklar tekneye alındığında kendilerini yaralayabileceği gibi çevresindekilere de zarar verebilir.
Eğer iğneler el ile çıkarılamayacak durumdaysa iğne çıkarıcı veya uzun karga burunlar kullanılabilir. İğneyi çıkarırken iğne damağının dokuları çekmesine ve koparmasına izin verilmemelidir. Kesip tersyönde çıkarmak en iyi uygulamadır. Buda yapılamayacaksa lideri kesip bırakmak gerekir.
Derin tutlmaları önlemek için Çember iğne (circle hook ) kullanılmalıdır.
İğne yutmuş bir balığı liderden tutup kaldırmamak gerekir.
Damaksız iğne kullanılmalı veya damakları kırmalıdır.
Eller veya eldivenler balığı tutmadan önce mutlaka ıslatılmalıdır.
Gözlere ve solungaçlara dokunmaktan ve zarar vermekten kaçınılmalıdır.
Balığı mutlaka ıslak bir havlunun üzerine koyarak ve veya sararak üzerindeki mukusu koruyun ve sakinleşmesi için sırt üstü çevirip gözlerini kapatın.
Balığı mutlak kontrol altında tutun balığı düşürmek ölüm riskini önemli derecede arttırmaktadır.
Balığı suya salarken önce başını suya sokun.
Balık baygın ise balık kendi başına yüzmeyi başarıncaya dek canlandırma uygulamak gerekir. Bir elle kuyruğundan tutarken diğer elle çene altından destekleyerek ileri geri hareket ettirin balık aşırı baygın ve ağzını açamıyor ise her iki yandan çenesine hafifçe basarak ağzını açmasını sağlıya bilirsiniz. Çok hızlı hareketler ile canlandırma yapmaya çalışmak balık üzerindeki fizyolojik stresi arttırır. Balık yüzmeye çalışır çalışmaz bırakılmalıdır. Uzamış canlandırma çabaları stresi arttırır.
Büyük pelajik cins balıklar en fazla 20 dakika içinde tekneye getirilmiş olmalıdır. Bu yüzden bu tür balık beklentilerinde biraz daha kalın takım kullanılmalıdır.
Potansiyel dekompresyon hastalığını önlemek için derin su türleri için yakala bırak uygulamasından kaçınmalıdır. (İhtiyaç yoksa ve yasaklıysa kesinlikle avlanmamalıdır.( Orfoz, Lahos ve diğer HANİ!!! türleri)
Yakala Ve Bırak İçin Öneriler:
Yakala ve bırakma konusunda tamamlanan çok sayıda çalışmalar sonucunda bir dizi genel eğilimler ortaya çıkmıştır. Yakala bırak balıkçılığında sırasında, aşağıdaki önerileri kullanılabilir.
Olta Balıkçılığı Teknikleri:
Damaksız iğne kullanımı yakala bırak süresini kısalttığından ve daha az yaralanma oluşturduğundan teşvik edilmelidir.
Derin tutulma (yutma) şansını arttırdığından canlı yem kullanımından sakınılmalı, sahte yem kullanımı özendirilmelidir. Olta başı boş bırakılmamalıdır. Başı boş bırakılan oltalar derin tutulma şansını arttırmaktadır. Kullanılan takım ve misina hedef türe göre uygun seçilmelidir bu takım kopmalarını azaltır ve mücadele zamanını kısaltır.
Yakala bırak balıkçılığı aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalarda yapılmamalıdır..
Tekneye Alma:
Balığın tükenmesin, önlemek için mümkün olan en kısa sürede geri salınmalıdır. Balık mümkün olduğunca ıslak eldiven giyilmiş el ile vicudu destekleyerek içeri alınmalıdır. İlla kepçe gerekli ise düğümsüz veya kauçuktan mamul kepçeler kullanılmalıdır. Çok büyük balıklarda mutlaka beşik kullanılmalıdır.
Balığın Fotoğrafını Çekme;
Havayla teması en aza indirmek için balığı mümkün olduğunca suda tutun. Asla parmaklarınızı solungaçları ya da gözüne yerleştirmeyin.
Ağır balıkları çenesinden tutmayın, bu balığın omurga veya çenesine zarar verebilir. İç organlara zarar vermemek için balığın vücudunu destekleyin ve yatay pozisyonda tutun.
Yakala bırak uygulaması yaparken elleriniz veya kumaş eldivenleriniz ıslak olmalıdır.
İşlem süresini azaltmak için kameranızı her zaman hazır ve el altında bulundurun. Mümkünse Balığı su içinde fotoğraflayın.
İğne Çıkarma:
Elinizin altında karga burun ve iğne çıkarıcılar bulundurun.
İğneyi olabildiğince çabuk ve balık suda iken çıkarın.
Balık derin tutulduysa olabildiğince çabuk lideri en kısa yerden kesin ve balığı mümkün olan en kısa sürede salın.
Paslanmaz Çelik kanca kullanmaktan kaçının çünkü bu iğnelerin vücuttan atılımı çok daha zor ve zehirlidir.
Dekompresyon:
Yakala Bırak balıkçılığını 5-6 metreden daha derin sularda yapmaktan kaçının.
Balığı salarken balığın tutulduğu derinliği mutlaka göze alın.
Balığı en kısa sürede geri salın.
Eğer tekniği iyi bilmiyorsanız yapay yüzme kesesi boşaltımından kaçının.(Bu teknikle ilgili dekompresyon kanülleri veya balığa hiç hasar vermeden tutulduğu derinliğe indirecek aparatlar mevcuttur)
Canlandırma:
Eğer akıntı varsa balığın yüzü akıntıya dönük olarak tutulmalıdır. Eğer akıntı yoksa balığı solungaç hareketleri normale dönene ve balık dengesini sağlayana dek nazikçe ileri geri oynatın .
Balık mücadele etmeye çalıştığında onu bırakabilirsiniz.
Bu teknikleri uygulamalı ve çevrenizdeki diğer balıkçılarla paylaşmalısınız. Çocuklarınız ve bütün oltacılara bu teknikleri mutlaka öğretin. Bu birkaç basit uygulama süründürülebilir balıkçılık ve baskı altındaki balık popülasyonumuzu geleceğe taşımak için son derece faydalı ve önemlidir.
Dr. Serdar GÜNSEREN
Videolar
FSG Descending Videos
- Fish Descending Trials
(1:40) Florida Sea Grant - Seaqualizer Demo
(:35) Florida Sea Grant - Fish Saver
(:28) Florida Sea Grant - Inverted Utility Crate
(:34) Florida Sea Grant - Seaqualizer Demo
(:47) Florida Sea Grant
Video from Around the World
-
- Rockfish Release Devices
Alaska Fish and Game - Recompresson Devices: Helping Anglers Fish Smarter
NOAA Fisheries - Venting Deep-Water Fish
- Rockfish Release Devices
Gulf Council
- Is Barotrauma Keeping You Up?
California Sea Grant - Catch and Release Fishing
Florida Fish and Wildlife - Dealing With Barotrauma
Australia Recfish Research - Sustainable Fishing — Living Green
University of Florida/WUFT-TV Series
Sosyal Medya